Betreft een metalen bietenkopschoffel met een ronde houten steel zonder handvat. De bietenkopschoffel bestaat uit een vrijwel rechthoekig scherp schoffelblad, dat met een platte ijzeren beugel is verbonden met het steelhuis. Ook is er een ronde ijzeren beugel aan het blad geklonken. Deze beugel is breder dan de genoemde platte beugel en zo ontstaat er een soort korf om de bietenkop in op te vangen. Aan de platte beugels is een lip gesmeed die is omgebogen in de vorm van een vouwsteelhuis. Daartussen wordt de houten steel geklemd met behulp van een schroef.
Een bietenkopschoffel (Fries: kopskoffel) wordt gebruikt om van op het land staande bieten de kop met het loof te verwijderen voor het rooien. Een bietenkopschoffel is vaak aan de achterzijde uitgevoerd met een opstaande rand en heeft aan de voorzijde een scherpe punt. Zo kan de bietenkop vastgehouden worden en naast de gekopte rij bieten op een zwad worden gelegd.