Expositie Vakmanschap in Tytsjerksteradiel in Streekmuseum Burgum

13 februari 2017

Vakmensen; meesters in hun beroep. We hebben in onze regio een aantal bedrijven die werken aan de top van hun vakgebied. In deze expositie nemen wij een kijkje in hun keuken.

Van 18 februari t/m 24 juni staan we stil bij het vakmanschap uit onze eigen regio. We kennen een aantal bedrijven die graag willen vertellen over hun maatschappelijke betekenis en de wijze waarop zij hun vakmanschap uitvoeren. Iedere maand is er een nieuwe wisselexpositie waarbij één van die bedrijven uitgelicht wordt. Kom jij van professionals uit onze regio leren?

Vakmanschapkalender
De expositie wordt geopent op 18 februari. Vanaf dat moment gaan we aftellen naar een feestelijke bedrijvenmarkt die in juni zal plaatsvinden. Tot die tijd zal iedere maand in het teken staan van een ander vakmanschap. Een bedrijf uit onze eigen regio zal jou dan laten zien waar hun vak om draait. De volgende vier bedrijven doen mee:

Maart – Sonac
April – Westra-Interieur
Mei – Hoogland B.V.
Juni – Douma zaden

Sonac Burgum
Sonac verwerkt rauw of organisch materiaal tot ingrediënten voor voedsel, dierenvoedsel of mest. Het bedrijf is een groot succes met meer dan 400 producten die in vele huishoudens dagelijks gebruikt worden. Wij nemen een kijkje in het proces achter deze producten. Hoe komen zij tot stand?

Westra-Interieur
Bij Westra-Interieur werkt men met puur en eerlijk hout. Westra was al jarenlang meubelmaker, voordat hij in 2005 een eigen bedrijf opzette. Zijn meubels staan inmiddels bekend om hun eigentijdse stijl waarbij slim nagedacht is over unieke constructies en -voor de lange Hollanders- voldoende beenruimte. In de maand april leer je bij ons over vormen, stijl, hout en passie.

Hoogland B.V.
Sinds 1925 houdt Hoogland zich bezig met het maken van uitvaartkisten. Deze kisten -vaak kunstwerkjes op zich- worden handmatig en volledig op basis van de wens van de klant ontworpen.

Douma Zaden
Het begon allemaal in 1892 met één verkoop bij de Enkhuizer groothandel Sluis en Groot. Sindsdien is de organisatie flink gegroeid met verkooppunten door heel Noord-Nederland. Je kent misschien wel de zadenrekjes uit de supermarkten; Douma of Pokon Grondmest; ook Douma. In de expositie kan je zien hoe deze organisatie gegroeid en en welke machines en apparaten men bij hun werk inzet.

De expositie is te bezichtigen van 18 februari tot en met 24 juni, maar zorg er wel voor dat je de maandelijkse tentoonstellingen niet mist!