Et annet stedt, en annen tid

31 januari 2017

Tot en met 5 maart staat er een nieuwe tijdelijke tentoonstelling in het Natuurmuseum Fryslân: Et annet stedt, en annen tid. Een zo op het eerste gezicht bijzondere titel: het is Noors voor ‘een andere plaats, een andere tijd’. Et annet stedt, en annen tid is een overzichtstentoonstelling van het werk van Esther van Hulsen. Deze Paleo/Wildlife Artist is afkomstig uit Leeuwarden, maar woont in Noorwegen waar ze onder andere werkt voor het Naturhistorisk Museum van de universiteit van Oslo. Al eerder was werk van Van Hulsen in het museum te zien: de tekeningen van het aapje Ida waren ook van haar hand.

Van Hulsen tekent en schildert dieren, van uitgestorven soorten dinosauriërs tot dieren die in het heden leven. Belangrijk daarbij is dat de weergave natuurgetrouw en wetenschappelijk verantwoord is. Daarnaast probeert ze emotie in haar werk te leggen. Van Hulsen werkt bij voorkeur met verschillende materialen zoals waterverf, gouache en kleurpotlood. Wat haar schetsen, tekeningen en schilderijen gemeen hebben, is het oog voor detail. Ze vindt het belangrijk dat er veel te ontdekken valt.

De tentoonstelling laat werk zien dat Van Hulsen de afgelopen jaren heeft gemaakt voor verschillende publicaties en projecten, zoals boeken over zeereptielen en zeeschorpioenen, over dinosauriërs, fossielen en mineralen. Vaak gaat het hier om dieren die in andere tijden leefden, maar er is ook aandacht voor dieren van nu. Als afsluiting worden er tekeningen en schilderijen getoond van dieren die in Noorwegen én Nederland voorkomen.

Hoogtepunt in de expositie is een tekening van een fossiele inktvis. Deze werd in 2009 in Libanon gevonden en geschonken aan het museum in Oslo. Het bleek dat de inkt nog in het fossiel bewaard was gebleven. Wetenschappers slaagden erin om de versteende inkt uit het fossiel te halen. Middels een ingewikkeld procedé wisten ze deze te verpulveren tot poeder. Het poeder werd vervolgens aangelengd met water. Met deze fossiele inkt heeft Van Hulsen vervolgens de tekening van de 95 miljoen jaar oude octopus getekend. Het dier werd dus getekend met zijn eigen inkt! Het was opvallend dat de inkt, ooit door de octopus gebruikt om te overleven, nog zo levendig van kleur was. Het is een uniek werk dat al heel wat aandacht heeft gekregen, zelfs internationaal. Zo wijdde National Geographic Magazine onlangs een artikel aan de inktvistekening.