4x Amelander musea

27 mei 2020

Musea mogen vanaf 1 juni weer open! De Amelander musea zijn er klaar voor. Wij lichten ze uit:

1. Natuurcentrum Ameland

In het Natuurcentrum in Nes is een fraaie expositie over Roofvogels en Uilen op Ameland te zien, ook kunnen bezoekers de expositie 2020, jaar van de wilde eend bezoeken, met weetjes feiten en moois rondom de wilde eend op Ameland. Naast binnen is er ook buiten van alles te beleven en worden door het Natuurcentrum o.a.Wad excursies en ECO safari’s aangeboden (volgens de richtlijnen van de RIVM)

2. Maritiem Centrum “Abraham Fock”

Het Maritiem Centrum is een uitdagend, interactief centrum waar alles draait om navigeren, reddingen, strandingen en de paardenreddingboot. Sinds 2007 heeft Pieter de Vries zich toegelegd op het maken van luchtfoto’s boven het Nederlandse, het Duitse en het Deense waddengebied. Ook ontelbare foto’s van structuren en vormen van de Waddenzee maken daar onderdeel van uit. Speciaal voor de huidige expositie heeft hij 24 uurs opnamen gemaakt van het Amelander waddengebied. Het resultaat wordt op de tentoonstelling getoond en geeft een prachtig beeld van het getij. Tevens wordt middels interactieve elementen het bijzondere fenomeen eb en vloed uitgelegd.

3. Cultuurhistorisch museum “Sorgdrager’’

In het “Sorgdrager” museum komen de cultuur, historie en gebruiken van Ameland op heel bijzondere wijze bij elkaar. Wie het Sorgdrager museum bezoekt wandelt door de tijd en beleeft de Amelander geschiedenis. Dit jaar kunnen bezoekers van Cultuur en Historisch museum Sorgdrager genieten van het prachtige werk van Henk Helmantel. Helmantel mag dan inspiratie putten uit het werk van illustere voorgangers en graag oude voorwerpen met een “verleden” schilderen, zijn werk is toch overduidelijk gemaakt door een schilder die in de twintigste eeuw zijn opleiding en vorming heeft gehad. Zijn werk oogst in brede kring waardering en zeker ook internationaal.

4. Landbouw en juttersmuseum “Swartwoude”

Al dwalend door de bijzondere wereld van weleer, maakt de bezoeker op interactieve wijze kennis met de Amelander gebruiken en tradities. Je leert verschillende mensen en hun ‘’beroepen’’ kennen. Elk vertellen zij hun verhalen. In het museum ervaar je zelf hoe het leven was in vroegere tijden. In Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude is een expositie over ganzen te zien. Ameland is belangrijk voor ganzen. De polder biedt plaats aan doortrekkende en overwinterende vogels. De expositie is opgebouwd rond een collectie kunstganzen van natuurfotograaf Hans dekkers.

Amelander musea bezoeken? Klik hier.