Gelok! Geschiedenis van veehandel en veemarkten in Fryslân

01 mei 2022 t/m 30 oktober 2022 Fries landbouwmuseum

Met een ferme ‘handjeklap’ en een krachtig uitgesproken GELOK (geluk) accepteert een Friese veehandelaar het bod van een koper. De koop is gesloten. Zo is het eeuwenlang gegaan. De veehandel in Friesland is al vele generaties belangrijk voor families die er hun brood in verdienen en draagt wezenlijk bij aan de regionale welvaart.

De veehandel en veemarkten waren belangrijk in het Friese maatschappelijk leven, maar is onderbelicht gebleven in de geschiedschrijving. Weinig mensen kennen nog de typische sfeer en hectiek van de veemarkten. De verhalen van de veehandel in Friesland en de activiteiten van de veehandelaren door de eeuwen heen vormen het onderwerp van deze expositie.

Hierover is een nieuw boek verkrijgbaar: De geschiedenis van de veehandel en veemarkten in Fryslân.