Expositie genomineerden Vredeman de Vriesprijs

13 november 2021 t/m 09 januari 2022 Museum Joure
Expositie genomineerden Vredeman de Vriesprijs

Van 12 november 2021 t/m 9 januari 2022 is in Museum Joure een expositie te zien met het werk van de zes genomineerden voor de Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving 2021. Deze prijs is door de provincie Fryslân ingesteld en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Op 10 december wordt de winnaar van de juryprijs door gedeputeerde Sietske Poepjes bekend gemaakt.

Inwoners van Friesland kunnen t/m 5 december via https://lc.nl/vdevprijs een stem uitbrengen op hun op hun favoriete ontwerp. Op 10 december wordt de winnaar bekend gemaakt van de LC Publieksprijs.

Met de Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving wil de Provincie Fryslân een impuls geven aan de vormgeving in Fryslân en de belangstelling daarvoor vergroten. De Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving staat open voor alle disciplines, waaronder grafisch ontwerp, productontwerp en ruimtelijke vormgeving. In 2021 wordt de prijs voor de 11e keer uitgereikt.

De genomineerden voor de prijs, in willekeurige volgorde, zijn:

Tentoonstellingen paviljoen Obe
Ontwerpers: Ernst Bernson & Yvonne Willems (LOKAALWERK)
Opdrachtgever: Tresoar

Servies voor eenhandige beperking
Ontwerper: Lies van Huet (Lies Keramiek)
Opdrachtgever: Co Act | Johan Thijssen

Bûsdoek – een Fries biermerk
Ontwerper: Sjoerd Kooistra (Studio a heart that works)
Opdrachtgever: Bûsdoek, Fryske brouwerij

De Utrecht Leeuwarden
Ontwerper: Dennis de Vries (BW H ontwerpers)
Opdrachtgever: De Utrecht Leeuwarden

Transformatorhuisje Wirdum
Ontwerper: Ronald van der Zwaag (de stadsmeubelmaker)
Eigen initiatief, opdrachtgever niet van toepassing

De Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving is een prijs waarin de samenwerking tussen opdrachtgever en ontwerper een belangrijke plaats inneemt. Daarnaast is de maatschappelijke relevantie van design van betekenis. Soms is een ontwerper zijn eigen opdrachtgever. Ook dit werk, gemaakt op eigen initiatief, mag worden ingezonden. Een voorwaarde voor deelname aan Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving is verder dat vormgever en/of opdrachtgever in Fryslân gevestigd moet zijn.

De jury beoordeelde de ingediende ontwerpen onder andere op een goede samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en het maatschappelijk belang zijn. De jury bestond in 2021 uit: Ann Maes, Lucas Verweij, Dries van Wagenberg, Roelof Koster en Eileen Blackmore.

Tijdens de periode 13 november t/m 12 december is de expositie met 50% korting te bezoeken. Daarvoor moet online een kaartje gekocht worden via www.museumjoure.nl. Vermeld daarbij de kortingscode MUSEUMJOURE50.